High-Intensity Training the Mike Mentzer Way

Han förespråkade korta, intensiva träningspass med fokus på fullständig muskelutmattning och tillräcklig vila och återhämtningstid.

Boken "High-Intensity Training the Mike Mentzer Way" fokuserar på Mike Mentzers metod för styrketräning. Boken är indelad i flera delar, där varje del tar upp olika aspekter av Mentzers träningsfilosofi.

Boken "High-Intensity Training the Mike Mentzer Way" fokuserar på Mike Mentzers metod för styrketräning

High-Intensity Training Mike Mentzer

Mentzers träningsfilosofi var starkt influerad av Arthur Jones, skaparen av Nautilus-träningsutrustningen. Mentzer anammade och vidareutvecklade Jones' principer för högintensiv träning (High-Intensity Training, HIT).
Hans träningsmetod, känd som "Heavy Duty", byggde på idén om att mindre är "mer" effektivt.

High-Intensity Training the Mike Mentzer Way

Han förespråkade korta, intensiva träningspass med fokus på fullständig muskelutmattning och tillräcklig vila och återhämtningstid.

Mentzer betonade vikten av kvalitet framför kvantitet i träningen och förespråkade att man skulle träna tills du misslyckas att utföra ens en halv repetition till och sedan ta längre viloperioder för optimal återhämtning och muskeltillväxt.

De första avsnitten handlar om grundläggande principer för träning, som identitet, intensitet, varaktighet, frekvens, specificitet, anpassning och progression.

Boken fortsätter sedan med att applicera dessa principer i praktiken, med råd för både nybörjare och avancerade utövare.

Mentzer betonar vikten av psykologiska faktorer i träning och hur dessa påverkar motivation och framsteg. Dessutom diskuteras genetikens roll i träning och kroppens anpassningsförmåga till olika träningsstress.

Boken avslutas med en diskussion om hur man når sina träningsmål effektivt och säkert.


Mike Mentzer skrev flera inflytelserika böcker som starkt påverkade bodybuilding och fitnessvärlden

Mike Mentzer skrev inflytelserika böcker

Mike Mentzer skrev flera inflytelserika böcker som starkt påverkade bodybuilding och fitnessvärlden

Hans verk innefattar bland annat:

 1. Mr. America's Total Physical Fitness Weight Control Program

 2. Heavy Duty: A Logical Approach to Muscle Building

 3. Heavy Duty Arms

 4. Heavy Duty Legs

 5. Heavy Duty Chest & Back

 6. Heavy Duty Shoulders

 7. Heavy Duty Nutrition

 8. The Heavy Duty Journal

 9. Heavy Duty for Women

 10. Mike Mentzer's Complete Book of Weight Training

 11. The Mentzer Method to Fitness: A Revolutionary Weight-Training System for Men and Women

 12. Mike Mentzer's Spot Body Balancing: A Revolutionary New Approach to Body Fitness and Symmetry

 13. Heavy Duty 1

 14. Heavy Duty II: Mind and Body

 15. Muscles In Minutes

 16. High-Intensity Training the Mike Mentzer Way

 17. The Wisdom of Mike Mentzer

Varje bok utforskar olika aspekter av Mentzers träningsfilosofi, med ett särskilt fokus på hans högintensiva träningstekniker.
Böckerna innehåller detaljerade instruktioner för att utföra övningar och skapa effektiva träningsrutiner. Mentzers metoder och råd har haft en betydande inverkan på hur vi ser på bodybuilding och fitness idag.


Mike Mentzer Heavy Duty och MEGA-Force-metoden fokuserar på långsamma och kontrollerade rörelser

Mike Mentzer Heavy Duty

För mer information om böckerna, besök Mike Mentzer Heavy Duty.

Många av Mike Mentzers metoder och teorier har jag, Martin Maximus Börjesson i egendom att vara mer kunnig i ergonomi, fysioterapi och skadeförebyggande än min idol Mike, som inte hade tillgång till den gymutrustning som vi har idag. 

Jag och mina adepter och klienter tränar likadant som Mike Mentzer gjorde fast vi använder endast gymmaskiner med ordentliga viktmagasin.

När man tränar i dessa maskiner så här fokuset på intensiteten och inte på teknik med balansmoment, så blir extremt hög skaderisk. Det är därför Mike Mentzers egen karriär var över när han skadade sin axel så illa att han inte kunde träna för tävling längre. 

Jag själv tävlade i slutet av 70-talet och i början av 80-talet, varje tävling så hade jag värk i knä, axlar och armarna muskelfästen.
Faktum är att jag har tränat stenhårt i perioder i över 40 år och efter stora ökningar alltid hindrats av muskelinflammationer och smärta.

Jag älskade Anton Pineks Nautilusmaskiner men jag körde för många set och för ofta så jag brände såklart ut mig..

Jag har alltid varit en nörd när det gäller träning och hälsa, så jag har läst det mesta om Mike Mentzer och de gamla geniet Arthur Jones, skaparen av Nautilus skrivit. 


information om böckerna, besök Mike Mentzer Heavy Duty.

My Return To High Intensity Training (H.I.T.)

Alla dessa böcker har jag läst i omgångar och nu sammanställt i mitt egna KATA - System, som jag använde på mina gym med start 1993 på Royal Gym, 1993 EMPIRE FITNESS CENTER, 1995 på SPORT & Fitness Center, På Fitness Factory 1996, PÅ Tidaholms Träningscenter 1997, På Hälsoverket 1997-98,
På Skogome Träningscenter 1999, På Sätila Träningscenter 1999-2000, På Högsbo träningscenter 2000, KATA Träningscenter 2000-2002, På KATA DAY SPA 2002-2004.
På AMA-Asiatiska Massageakademin, På Göteborgs SPA & Massage Skola 2004-2005, På Maximus Kettlebell Club & Massage 2006-2014 (Delta Gym, Vanadis Gym, Maximus SPA & Kettlebells, På Maximus Kettlebells Club Alias Teatern 2012-2013)

Välkommen till MaXimus PT-Studio och upptäck en ny nivå av träningspotential genom MEGA-Force!

Träningsmetoden MEGA-Force minskar skaderisken till 0 = Noll

 1. När träningsmetoden utförs med fullständig precision och omsorg minskar skaderisken drastiskt och närmar sig i praktiken noll. 

 2. Detta beror på att många skador som uppstår i samband med styrketräning och idrottsutövande generellt är resultatet av plötsliga och kraftfulla rörelser, påfrestningar och oväntade belastningar.

 3. Genom att fokusera på att utföra varje rörelse kontrollerat och med korrekt teknik minskar risken för överbelastning och ojämna påfrestningar på ligament, leder och muskler. 

 4. Genom att undvika hastiga ryck eller stötar som kan sätta extra påfrestning på kroppen, minskar chansen för att vävnaderna belastas utan att ha tillräcklig tid att anpassa sig.

 5. Den välbalanserade och metodiska utförandet av övningar hjälper till att bygga upp styrka och uthållighet gradvis, vilket i sin tur stärker kroppens strukturer och minimerar risken för skador. 

 6. Denna approach bidrar också till ökad medvetenhet om kroppens signaler och gränser, vilket gör det möjligt att undvika potentiellt farliga situationer.

Sammanfattningsvis, genom att noggrant och korrekt utföra träningsmetoden minimeras risken för skador avsevärt

Genom att undvika de snabba och kraftfulla rörelserna som ofta är förknippade med skador, skapas en solid grund för långsiktig träning och idrottslig framgång med minimal risk för olyckshändelser.

Du kan anpassa och använda formeln enligt ditt marknadsförings behov för att tydligt förklara fördelarna med din träningsmetod "Mega Force" och dess betoning på långsamma och kontrollerade rörelser.

Med MAXIMUS UNIKA TRÄNINGSMETOD MEGA-Force är det precis vad som sker

Det är nämligen den enda träningsmetoden i världen som kan “leverera” skapa 66 % negativ belastning, vilket ger bättre träningsintensitet och effektivitet. 

 • MEGA-Force maskiner har en mekanik som gör att maskinen lägger på mer vikt när du sänker än när du lyfter. 

 • Det betyder att den som lyfter 50 kilo sänker 70. 

 • Varje övning görs långsamt för att maxa intensiteten. 

 • Du blir stark. Förutom maskiner erbjuder vi ett stort utbud av all form av träning och allt sker i en extraordinär miljö. 

Välkommen till en givande föreläsning om Träningsmetoden Mega-Force!

Övningarnas Tempo är följande: 

 1. Lyft/pressa/dra vikten under 3 sek (koncentrisk).

 2. 1-2 sekunder Statisk muskelkontraktion

 3. 2 sek (statisk), sänk vikten under 5 sek (excentrisk). 

 4. En styrkeövning består av dessa tre faser, där den excentriska är viktigast för maximal muskeltillväxt, då du kan hålla emot 2-3 ggr tyngre viktmotstånd än du kan lyfta. 

 5. Detta beror på att du “lär” din skelettmuskulatur att “slå på” fler muskelfibrer.

Träningsregler

 • Träna 1 set per övning

 • Utför 6-12 repetitioner till stopp

 • Tiden tas från start till slut för set sk. Tid under spänning - TUS.

Om du kan hålla dig skadefri så bör du nå din potentiella genetiska max både när det gäller muskelvolym och styrka.

Således kan du övergå till ett pass per vecka som syftar till att konsolidera, bevara 90-95 % av styrka och volym.

När du känner att du vill toppa formen så kör du på 2 splittrat med 72 timmar mellan passen.  

Detta rekommenderar till alla gamla byggare, då jag själv ALDRIG har ont i leder och muskelfästen längre. Jag använder nästan hela viktmagasinen på gymmet är jag tränar.

 • Benpasset med 4 övningar och ett set till max tar c.a 17-18 minuter.

 • Tre dagar efter detta pass, så tränar vi överkroppen med 6-7 övningar med ett set till max som tar 25-27 minuter beroende på om jag får svår andnöd. Oliver orkar vad som helst, så jag får hejda honom ibland:).

 • Vi tränar var tredje dag och har ökat med 100-tals procent både när det gäller vikter, reps och förmågan att ta ut sig, sist men inte minst är att varje set tar mellan 90 sek och 120 sekunder under konstant anspänning. 

Om du vill lära dig träna enligt KATA systemet och Mega-Force så ska du välja mig som Personlig tränare, då jag gärna hjälper dig med både träningsredskap och  instruktioner hur kan träna hemma.

 

upptäck en ny nivå av träningspotential genom MEGA-Force!


Högre Träningspotential genom MEGA-Force!