Ketogen kost – en hälsosam diet eller medicinsk behandling vid epilepsi?

Ketogen kost – en hälsosam diet eller medicinsk behandling vid epilepsi? Vad är ketogen kost & hur fungerar den Keto-kost, även känd som keto-dieten, är en diet som har fått mycket uppmärksamhet inte bara bland fitness-entusiaster utan även inom medicinska kretsar.

Ketogen kost – en hälsosam diet eller medicinsk behandling vid epilepsi? Skrivet av MuskelShoppens ägare, Martin Maximus Börjesson: - En pionjär i Gymbranschen med Fyra Decenniers Erfarenhet

 • Martin Maximus Börjesson är inte bara en framstående företagare, utan även en pionjär inom gymbranschen med en imponerande erfarenhet som sträcker sig över fyra decennier.

 • Han är känd som en stark drivkraft bakom GymPartner Träningsutrustning och skaparen av den innovativa träningsmetoden MEGA-Force.

 • Redan år 1979, när Martin och hans kompanjon Carl Gunterberg drev "Royal GYM" i Mölndal, introducerades konceptet med mixade proteindrinkar efter varje träningspass.

 • Både Carl och Martin var tidigt tävlingsinriktade kroppsbyggare som ägnade mycket av vår tid till att förkovra oss att läsa massor av böcker inom näringslära, näringsfysiologi och biomekaniken inom idrott och sport.

 • Vi ville också att våra gymkunder skulle få resultat med sin träning och då spelar ju kosten en viktig roll.

 • Därför var vi tidigt ute med att skriva kostprogram och sålde proteindrinkar så det stod härliga till.

 • Faktum är att så länge jag var delägare och skötte försäljningen så tjänade vi ihop till vår lokalhyra med "Proteindrycks-försäljningen".

 • En annan rolig grej var att vi köpte säckvis med Maltodextrin från Engelhardts och gjorde vår egen SPORTDRYCK, som vi serverade våra kunder i stora ölsejdlar för 4 kr styck.

 • Det låter väl billigt?, men allt handlar om marginaler.

 • Jag som var säljaren i duon räknade ut att en sejdel med pulvret kostade 40 öre att göra. Många av våra hårt tränade kunder drack minst två sejdlar varje pass.

Detta banbrytande tillvägagångssätt ledde till ökad muskelmassa och minskad fettmassa hos gymkunderna, samtidigt som suget efter sockerrik mat minskade avsevärt.

Denna enkla affärsmodell gjorde att vi tjänade mer än alla andra i hela gymbranschen, då vi behöll alla kunder och varje kund köpte ALLT av oss.

Varje kunds LTV- Life Time Value = Dvs. Vad kunden var värd rent intäktsmässigt

Varje kunds LTV- Life Time Value = Dvs. Vad kunden var värd rent intäktsmässigt

I den mest grundläggande bemärkelsen visar lifetime value (LTV) hur mycket en kund är värd.

Med detta värde kan du ta reda på hur mycket resurser du ska spendera på att förvärva och behålla kunden för att nå maximal lönsamhet.

När jag sedan sålde min del och gick vidare så använde jag samma enkla affärsmodell, dvs. skapa bästa förutsättningarna för mina kunder att nå bäst träningsresultat och få bästa bemötandet.

Tidigt skapade vi sk. Motivations-klubbar i gymmet

Tex. Iron Man Klubb för våra hårdast tränande kunder som tränade 20.00 på Tisdagar och Torsdagar, samt klockan. 16.00 på Lördagar och Söndagar.

Det roliga och smarta var att jag gjorde detta mest för att dessa kunder skrämde helt enkelt bort alla nybörjare om de tränade när alla tränade mellan 18-19.30 på vardagarna.

Dessa Motivations-klubbar och liknande träningskurser har jag infört och startat på många av mina gym under 40 år.

Något som jag förfinade under tidigt 80-Åttiotal, var K.A.T.A som var ett kost och träningssystem, med samma filosofi som tidigare med tex. 6 st föreläsningar under 12 veckor.

Jag förstår inte att ingen gjort som jag för att kunderna ska stanna kvar en längre tid, då det är så dyrt att få nya kunder.

Ketogen kost – en hälsosam diet eller medicinsk behandling vid epilepsi?

Ketogen kost – en hälsosam diet eller medicinsk behandling vid epilepsi?

Vad är ketogen kost och hur fungerar den?

 1. Ketogen kost, även känd som keto-dieten, är en diet som har fått mycket uppmärksamhet inte bara bland fitnessentusiaster utan även inom medicinska kretsar.

 2. Det är en strikt variant av LCHF (Low Carb High Fat) som har visat sig ha mätbara fördelar i behandlingen av vissa patienter med svår epilepsi.

Men hur fungerar den egentligen?

 1. Ketodieten innebär att man konsumerar mycket höga mängder fett och minskar intaget av kolhydrater till mindre än 50 gram per dag.

 2. Syftet med denna diet är att försätta kroppen i ett tillstånd som kallas ketos, vilket uppnås genom att minimera kolhydratintaget.

 3. I detta tillstånd fungerar kroppen främst på fettsyror som bränsle istället för glukos, och detta har visat sig ha en dämpande effekt på nervceller, vilket kan minska eller eliminera epileptiska anfall hos vissa patienter.

Keto-dieten på ett hälsosamt sätt?

 • Ketodieten har blivit känd för att generera snabb och påtaglig viktminskning och i vissa fall minska aptiten.

 • Men varför är experter ovilliga att rekommendera den som en generell hälsosam diet? Svaret ligger i dess komplexitet.

Ketodieten's enkla budskap lyder:

 • Uteslut stärkelse och öka mängden fett och protein.

 • Det är ett lätt sätt att äta, som alla kan förstå.

 • Det enkla budskapet är en av anledningarna till att keto-dieten har blivit så populär under de senaste åren.

 • Trots sin popularitet möter dieten fortfarande kritik från experter, delvis på grund av svårigheten att hålla sig till den strikta dieten.

 • Det är viktigt att nämna att ketogen kost kan ge upphov till flera biverkningar, inklusive förstoppning, illamående och potentiell påverkan på kognitiv förmåga.

Vad får jag äta på keto? På keto-dieten måste du minska mängden kolhydrater och öka intaget av fett och protein. Det innebär att säga nej tack till stärkelse källor som ris och pasta.

Vad får jag äta på keto?

På keto-dieten måste du minska mängden kolhydrater och öka intaget av fett och protein.

Det innebär att säga nej tack till stärkelse källor som ris och pasta.

Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på att fettfattiga mjölkprodukter, frukt och vissa grönsaker är uteslutna om du ska hålla dig under 50 gram kolhydrater om dagen.

Du kan äta måttliga mängder av:

 • Nötter

 • Proteinrik yoghurt som skyr, kvarg och grekisk yoghurt, även feta varianter

 • Ost

 • Smör

 • Kött

 • Fisk och skaldjur

 • Fågel

 • Ägg

 • Avokado

 • Oliver

Du kan äta mycket av:

Grova grönsaker som blomkål, broccoli, ärter och gröna bönor.

Växt- och nötoljor från bland annat oliver, raps, avokado och jordnötter.

Biverkningar och komplexiteten av ketogen kost

Ketogen kost är i grunden ingen hälsosam kost för majoriteten av befolkningen, enligt dietist Ingrid Larsson

 1. Kostens popularitet överskrider det vetenskapliga forskningsunderlaget som finns, och med kosten kommer en mängd biverkningar.

 2. Vanliga biverkningar är bland annat förstoppning, illamående och hos vissa personer påverkas den kognitiva förmågan.

 3. Det mycket höga innehållet av fett, särskilt mättat fett, kan leda till förhöjda nivåer av blodfetter.

 4. Vanligtvis får man inte heller i sig tillräckliga mängder av vissa vitaminer och mineraler som behövs, säger Ingrid Larsson.

 5. En hälsosammare kost & strategi för långsiktig hälsa

En hälsosammare kost & strategi för långsiktig hälsa

Enligt Ingrid Larsson är en hälsosammare kost-strategi att begränsa intaget av sockerrika livsmedel som godis, glass, läsk och bakverk.

Istället bör man satsa på näringsrik mat som fullkornsprodukter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär samt baljväxter.

Dessa livsmedel ger viktiga fibrer, vitaminer och mineraler och utgör en hälsosam kost grund.

Genom att inkludera fisk, kött, ägg och mejeriprodukter i kosten kan man uppnå en balanserad kost som täcker alla nödvändiga näringsämnen.

Dietist Ingrid Larsson betonar vikten av att minska intaget av mättat fett i form av smör, grädde, ost och rött kött till förmån för oljor, fisk, nötter och frön.

En varierad kost i lagom med näringsämnen ger ett bättre skydd mot flera av de vanligaste sjukdomarna, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och fetma, enligt Ingrid Larsson.

Sammanfattningsvis är ketogen kost en potentiell behandlingsmetod för svår epilepsi under strikt medicinsk övervakning, men den är inte avsedd som en allmän hälsosam diet för den breda befolkningen.

Det är viktigt att rådgöra med en professionell vårdgivare eller dietist innan man överväger att följa en sådan restriktiv diet.

Att följa en balanserad och mångsidig kost är ofta den bästa vägen till långsiktig hälsa och välbefinnande.

Ketogen kost – en hälsosam diet eller medicinsk behandling vid Obesitas?

- Ketogen kost vid fetma

Min egen erfarenhet av ketogen kost är positiv då jag själv tränar helt annorlunda vid 60 år, mot när jag var ung och viktfixerad och trodde att den som tränade hårdast, tyngst och sex dagar per vecka..

När du är äldre så kan du klara av denna kost utan att tappa livslusten och energin.

Prova själv om du är 50+ ?

Idag tränar jag 2st träningspass per 7-8 dagar a' 30 min. enligt mitt eget koncept som jag kommer instruera ut när vi på GymPartner öppnar några  "små" gym.

Välkommen till en givande föreläsning om Träningsmetoden Mega-Force!

Välkommen till en givande föreläsning om Träningsmetoden Mega-Force!

Övningarnas Tempo är följande:

 • Lyft/pressa/dra vikten under 3 sek (koncentrisk), 2 sek (statisk), sänk vikten under 5 sek (excentrisk).

 • En styrkeövning består av dessa tre faser, där den excentriska är viktigast för maximal muskeltillväxt, då du kan hålla emot 2-3 ggr tyngre viktmotstånd än du kan lyfta.

 • Detta beror på att du “lär” din skelettmuskulatur att “slå på” fler muskelfibrer

Träningsregler

 1. Träna 1 set per övning

 2. Utför 6-12 repetitioner till stopp.

 3. Tiden tas från start till slutfört set sk. Tid under spänning - TUS

 4. Använd endast 6-9 maskiner

 5. Öka motståndet när du klarat 12 repetitioner

 6. Utför varje repetition med kontrollerad rörelse 3-2-5

 7. Träna samma muskler var 6-8 dag

Detta gör att du som användare kan träna betydligt kortare tid och få större effekt med garanterat bättre resultat, endast 6 – 12 repetitioner per maskin var 6 – 8 dagar.