Tränacrossfit.se är den optimala sidan

Tränacrossfit.se är den optimala sidan för dig som vill lära dig allt om CrossFit. Få övningstips, se instruktionsvideo & läs artiklar om träningsformen

Eftersom att träna crossfit fortfarande är en ganska ny typ av träningsform så kanske många ställer sig lite skeptiska till den.

Med anledning av att jag, Martin Maximus i egenskap av gymleverantör sponsrade det första Crossfit "Gymmet" i Sverige ( Crossfit Nordic) redan 2008, så skriver jag denna artikel om Tränacrossfit.se som är den optimala sidan för dig som vill lära dig en del om CrossFit.

Det var mycket inspirerande att se pionjärerna Erik Eliasson och Rickard Walén träna och hade jag som alltid varit en "tävlingsmänniska" varit 20 år yngre så hade denna träning med tävlingar passat mig..

Få tips på övningar, se instruktionsvideos och läs artiklar om träningsformen.

Tränacrossfit är den optimala sidan GymKarta.se

Hitta ditt Crossfitgym på GymKarta.se 

Många av de som styrketränar brukar ofta hålla mycket hårt på sina rutiner och scheman med ett visst antal set och ett visst antal reps. Men man måste faktiskt inte göra som man alltid har gjort.

Det finns idag många som blivit oerhört vältränade av just crossfit och detta gäller både män och kvinnor. Många av de som lyckats allra bäst brukar dessutom också vara med i olika typer av crossfit tävlingar.

Christmas Abbott En av de mest kända kvinnorna som kommit riktigt långt inom just crossfit är 33-åriga Christmas Abbott. Hon började sin crossfit träning redan 2006 och fastnade redan efter sitt första träningspass. Idag driver hon dessutom en helt egen crossfitbox vid namn Crossfit Invoke och här jobbar hon också som tränare för nybörjare.  På senare tid har hon dock bytt karriärbana något och har börjat prova på jobbet som däckbytare inom NASCAR. Ett udda men väldigt häftigt jobb där hon verkligen drar nytta av sin träning.

Christmas Abbott

En av de mest kända kvinnorna som kommit riktigt långt inom just crossfit är 33-åriga Christmas Abbott. Hon började sin crossfit träning redan 2006 och fastnade redan efter sitt första träningspass.

Idag driver hon dessutom en helt egen crossfitbox vid namn Crossfit Invoke och här jobbar hon också som tränare för nybörjare.

På senare tid har hon dock bytt karriärbana något och har börjat prova på jobbet som däckbytare inom NASCAR. Ett udda men väldigt häftigt jobb där hon verkligen drar nytta av sin träning.

Rich Froning På männens sida hittar vi bland annat Rich Froning som också han har blivit mycket känd inom crossfit-världen. Idag är Rich 27 år och bor i Mount Clemens i Michigan.  Han har bland annat blivit känd för sina stora framgångar i de så kallade ”CrossFit Games” under 2010, 2011, 2012 och även under 2013.  Något som också är unikt med just Rich är att han är den förste mannen någonsin att bli tilldelad titeln ”Jordens mest vältränade man” hela fyra gånger i rad.

Rich Froning

På männens sida hittar vi bland annat Rich Froning som också han har blivit mycket känd inom crossfit-världen. Idag är Rich 27 år och bor i Mount Clemens i Michigan.

Han har bland annat blivit känd för sina stora framgångar i de så kallade ”CrossFit Games” under 2010, 2011, 2012 och även under 2013.

Något som också är unikt med just Rich är att han är den förste mannen någonsin att bli tilldelad titeln ”Jordens mest vältränade man” hela fyra gånger i rad.

Miranda Oldroyd är en annan mycket känd kvinnlig profil inom crossfit. Hon provade på crossfit för allra första gången för fyra år sedan och har sedan dess varit fast. Idag är Miranda 32 år gammal och tränar på elitnivå för teamet NorCal CrossFit.  Enligt henne själv så tränar hon minst en gång varje dag och har dessutom också tagit level 1 certifikat inom crossfit. Därför har hon också börjat med att lära ut crossfit till nyfikna nybörjare.

Miranda Oldroyd

Miranda Oldroyd är en annan mycket känd kvinnlig profil inom crossfit. Hon provade på crossfit för allra första gången för fyra år sedan och har sedan dess varit fast.
Idag är Miranda 32 år gammal och tränar på elitnivå för teamet NorCal CrossFit.

Enligt henne själv så tränar hon minst en gång varje dag och har dessutom också tagit level 1 certifikat inom crossfit. Därför har hon också börjat med att lära ut crossfit till nyfikna nybörjare.

Dan Bailey är ännu en mycket känd profil inom just crossfit och han började med sin träning i februari 2010. Innan dess hade han faktiskt aldrig hört talas om crossfit. Under slutet av 2009 tränade han på ”University of Akron” och det var där han stötte på en kille som verkligen brann för crossfit. Det var också han som slutligen lyckades övertala Dan att han faktiskt skulle ge det en chans. Den allra första crossfit övningen som Dan tog sig för kallas för ”fran” och bara efter första träningspasset var han fast. Vad gäller träningsupplägget så brukar Dan tillsammans med Rich Froning lägga upp ett schema där då kan få ut mesta möjliga träning under så lite tid som möjligt. Dessa människor är bara några av de som faktiskt lyckats bli oerhört starka och vältränade av just crossfit och vill du veta mer om vilka fantastiska resultat man kan uppnå så ska du hålla utkik när CrossFit Games närmar sig.

Dan Bailey

Dan Bailey är ännu en mycket känd profil inom just crossfit och han började med sin träning i februari 2010. Innan dess hade han faktiskt aldrig hört talas om crossfit.
Under slutet av 2009 tränade han på ”University of Akron” och det var där han stötte på en kille som verkligen brann för crossfit.

Det var också han som slutligen lyckades övertala Dan att han faktiskt skulle ge det en chans. Den allra första crossfit övningen som Dan tog sig för kallas för ”fran” och bara efter första träningspasset var han fast.

Vad gäller träningsupplägget så brukar Dan tillsammans med Rich Froning lägga upp ett schema där då kan få ut mesta möjliga träning under så lite tid som möjligt.

Dessa människor är bara några av de som faktiskt lyckats bli oerhört starka och vältränade av just crossfit och vill du veta mer om vilka fantastiska resultat man kan uppnå så ska du hålla utkik när CrossFit Games närmar sig.

Written by Martin Maximus

En tränings-intresserad person som är nyfiken på all typ av sport. Har under perioder tränat på elitnivå och håller på med en mängd olika sporter. Hoppas att sidan kommer till nytta hos dig som besökare.

Känner du att något saknas eller att informationen inte stämmer.

Kontakta mig gärna!

Crossfit Boxar i Göteborg

Crossfit i Göteborg är en relativt ny träningsform som på senare tid har tagit fart ordentligt. Träningsformen i sig är i grund och botten baserad på de rörelser som människan från början var skapad till att utföra.

Inom crossfit kan man till exempel springa, simma, hoppa, kasta, lyfta och släpa saker.

Eftersom att vi från början är utformade för att kunna göra just dessa rörelser så blir det också ett väldigt mångsidigt sätt att träna. Den styrka du kommer att kunna bygga upp inom crossfit kommer du ha nytta av i alla möjliga sammanhang till vardags.

Man måste dock inte träna crossfit utan att ha ett mål utan det finns också stora crossfit-grupper som sysslar med målinriktad crossfit.

Det kan till exempel vara för att man vill träna upp sig inför tävlingar inom simning, gymnastik, tyngdlyftning eller löpning.

Oavsett vad just ditt mål är med din träning så kommer crossfit att ge dig en mycket jämn och användbar grundstyrka.

Bor du i eller runt omkring Göteborg och känner dig sugen på att prova på vad crossfit verkligen är så är det absolut enklast att leta upp närmsta crossfitbox.

En crossfitbox är som en egen liten förening där du kan träna crossfit med utbildade instruktörer och andra som tycker att crossfit verkar vara en intressant träningsform.

En stor fördel med just detta är att det blir mycket enklare att ta sig för att verkligen träna.
Tränar man helt på egen hand är det lätt att man bara skjuter det framför sig men är man flera som tränar tillsammans blir det mycket enklare att peppa varandra och hålla tempot uppe.
Sen så blir det så klart också roligare!

Göteborgs absolut äldsta crossfitbox heter ”CrossFit Gothenburg” och bedriver i dagsläget sin verksamhet som en registrerad ideell förening

 • Träningslokalerna stod klara i början av 2010 och sedan dess har sällskapet bara växt.

 • Hos CrossFit Gothenburg är man alltid välkommen oavsett vilken ålder man är i eller vilken form man just nu har. Det finns också en rad olika betalningsalternativ som du kan välja mellan.

 • Det finns till exempel helårskort, halvårskort, eller vanlig delbetalning som man själv gör varje månad. På det sättet kan du enkelt bestämma själv hur just du vill lägga upp din träning.

De som tillsammans startade den här crossfitboxen heter Fredrik Cedergren och Sharam Alborz och idag har företaget sitt huvudsakliga säte uppe i Stockholm. För att träna hos Vagnhallen behöver du inte ha några som helst förkunskaper utan om du känner dig nyfiken på att prova kan du enkelt anmäla dig till deras nybörjarkurs.  Dessa nybörjarkurser innefattar fem olika träningstillfällen och är riktade till vem som helst oavsett ålder eller fysisk form.

Vagnhallen Crossfit är en av de nyare crossfit boxarna som har startat i Göteborg.

Vagnhallen öppnade under våren 2014 och drivs i dagsläget av aktiebolaget Two Kings Performance AB

De som tillsammans startade den här crossfitboxen heter Fredrik Cedergren och Sharam Alborz och idag har företaget sitt huvudsakliga säte uppe i Stockholm.

För att träna hos Vagnhallen behöver du inte ha några som helst förkunskaper utan om du känner dig nyfiken på att prova kan du enkelt anmäla dig till deras nybörjarkurs.

Dessa nybörjarkurser innefattar fem olika träningstillfällen och är riktade till vem som helst oavsett ålder eller fysisk form.

Kursen innefattar både teoretiska och praktiska moment och vid varje träningstillfälle finns det alltid minst två coacher på plats som hjälper till.

Nybörjarkursen ligger i dagsläget på 695 kronor.

Crossfit Boxar i Stockholm

Crossfit i Stockholm som träningsform är något som har blivit allt mer populärt nu på senare tid. Själva träningsformen i sig går ut på att man använder så naturliga rörelser som möjligt samtidigt som man varierar dessa i styrka och intensitet.

Detta innebär att man försöker efterlikna de rörelser som människan ursprungligen var ämnad att göra som till exempel springa, kasta, klättra, simma, lyfta knuffa och släpa.

Det finns dock inga rätt eller fel vad gäller just crossfit eftersom att det idag finns så oerhört många variationer av den här träningsformen.

Vad gäller just crossfit så finns det också olika inriktningar som man kan välja. Om man til vardags simmar, springer eller kanske spelar golf så kan man skräddarsy olika övningar som kommer att stärka dig i de aktiviteter du själv vill.

Själva grunden i det hela är alltid densamma och det är att man utför dessa naturliga rörelser med en mycket hög intensitet medan man samtidigt försöker med att få en så jämn och allsidig träning som möjligt.

Om du bor någonstans i Stockholmsområdet och känner dig manad att prova på vad crossfit egentligen innebär så är det mycket varmt rekommenderat att du letar upp en så kallad crossfitbox.

Detta är ett större sällskap som sysslar med crossfit och tack vare detta så blir det också enklare för dig att hitta en lämplig instruktör samtidigt som du kan passa på att prata med andra aktiva inom crossfit för olika tips och trix.

Dessutom blir det också roligare om man tränar i ett lite större gäng så att man hela tiden kan peppa varandra. Tränar man helt ensam är det lätt att man blir lite lat och inte tränar riktigt så ofta som man kanske borde.

En av de största crossfit boxarna i centrala Stockholm heter CrossFit Nordic och ligger på Norrtullsgatan 11. CrossFit Nordic startade som en vanlig träningsblogg redan 2008 men blev den 15:e mars 2010 Stockholms allra första CrossFit gym.

Sedan dess har allt bara blivit bättre och bättre. I takt med att CrossFit Nordic började växa med allt fler medlemmar så har de också kunnat expandera till fler träningslokaler, bättre utrustning och de har också kunnat anställa fler duktiga instruktörer.

En annan stor crossfitbox heter Crossfit Solid och ligger på Sveavägen 17. De startade redan 2010 och har sedan dess strävat efter att kunna erbjuda hård träning i högsta klass.
Många av deras medlemmar brukar också kalla just Crossfit Solid för en fritidsgård för vuxna eller till och med sitt andra hem för att det har blivit så pass familjärt.

Här finns många erfarna tränare som kan hjälpa dig oavsett hur långt du har kommit inom din träning. Det finns också många trevliga små rum där man i lugn och ro kan sitta och äta eller dricka lite kaffe och umgås.

För att kunna varva ner efter den hårda träningen kan du också koppla av din den härliga bastun för att sedan bara sitta och slappa på den rymliga övervåningen. Ibland anordnas också fester av olika slag av klubben.

Crossfit Boxar i Malmö

Crossfit i Malmö är en väldigt annorlunda sport eftersom att den är så pass varierad. Själva grundtanken med just crossfit är att man på bästa sätt ska använda de naturliga rörelser som vi människor är designade till att kunna utföra.

Detta kan innefatta aktiviteter som att simma, hoppa, kasta, springa, släpa och knuffa olika tyngder och föremål. Eftersom att man gör så pass många olika aktiviteter så blir träningen väldigt mångsidig och därmed också väldigt användbar.

Den grundstyrka som du har möjlighet till att bygga upp med just crossfit har du nytta av oavsett du gör till vardags. Du kommer att känna dig piggare och starkare och vardagliga sysslor kommer ganska snart att kännas lättare.

Om du kanske redan är aktivt i någon särskild sport så kan även du dra nytta av just crossfit. Det finns många olika crossfit grupper som tränar mer målinriktad för just utvalda sporter.

Detta innebär att man då anpassar träningen mer åt de muskler som man använder inom just den sporten. Själva grundutförandet är dock detsamma och även om du bestämmer dig för att träna mer målinriktad så kommer du att använda dig av samma naturliga rörelser och moment.

En av Malmös mest populära crossfitboxar heter Gripen CrossFit och grundades i juni 2011. Idag ligger Gripen CrossFit på Flygaregatan 1 i Bulltofta industriområde i mycket fräscha lokaler.

Träningsytan sträcker sig över hela 500 kvadratmeter och här erbjuds också all utrustning som kan du kan tänkas behöva.

Förutom själva träningsytan finns här också ett mysigt loungeområde och ett massagerum så att du kan varva ner och mjuka upp alla muskler efter ett härligt crossfitpass. Självklart finns det också två rejäla omklädningsrum som dessutom också är utrustade med både dusch och bastu.

Har du med dig dina barn så kan de passa på att leka av sig lite i barnrummet medan du genomför ditt träningspass.

Hos Gripen CrossFit kan du välja mellan vanliga crossfitpass, stretchpass, olympiska lyft-pass och även personliga kurser i egen teknikutveckling.

En annan crossfitbox i Malmö som har blivit oerhört populär är CrossFit Malmö som grundades under 2010 av Lars Kjaer och Jess Skov.

De båda är två mycket välmeriterade soldater som ursprungligen kommer från Danmark. Tack vare ett brinnande intresse för träning och då främst crossfit bestämde de sig för att starta en egen crossfitbox.

Idag har de valt att lämna ansvaret vidare men innan dess lade de grunden för en förening som har förändrat livet för många människor.

CrossFit Malmö började i mycket liten skala ute i Västra Hamnen men det dröjde inte länge innan de hade växt ur sina tidigare lokaler och idag har de istället flyttat in i Batcave ute på Lundavägen 60.

Bor du i närheten av CrossFit Malmö så kan du och en vän gå dit och prova på ett pass som varar i cirka en timme helt gratis för att få en bättre förståelse för crossfit och om det är någonting som kan tänkas passa just er.

Detta hålls varje söndag kl 14 och ingen föranmälan krävs.

Börja träna Crossfit med Tränacrossfit.se 

Om du nu har bestämt dig för att verkligen ge crossfit en ärlig chans så är du på god väg mot en mycket bättre hälsa och mer ork till vardags.

Men bara för att crossfit är relativt enkelt att lära sig så måste du fortfarande lägga ner engagemang och tid för att du ska kunna märka av några bestående förändringar.

Det som är så bra med just crossfit är att du inte alls behöver köpa några speciella saker för att komma igång mer än bekväma träningskläder.

Den enda kostnaden som tillkommer är om du eventuellt skulle vilja ansluta dig till en så kallad crossfitbox som är ett större sällskap som tränar tillsammans.

Inom dessa boxar finns det ofta möjlighet till att ta hjälp av en erfaren instruktör som kommer att hjälpa dig oavsett hur långt du har kommit i din träning.

Bland de mest effektiva övningarna inom crossfit finns många klassiska lyft och övningar från vanlig tyngdlyftning. Dessa brukar oftast utföras med så kallade fria vikter vilket innebär att du kommer att använda olika typer av hantlar och skivstänger för att kunna öka intensiteten successivt.

Just därför är det också varmt rekommenderat att du faktiskt ansluter dig till en crossfitbox eftersom att man enkelt kan skada sig eller träna fel med just vikter.

Självklart kan du träna crossfit hemma men för att göra träningen så effektiv som möjligt så är det rekommenderat att man inkluderar fria vikter.

En annan fördel med att vara med i en crossfitbox är också att det så klart blir mycket roligare att träna när man är ett lite större gäng som kan diskutera metoder, ge varandra feedback och diskutera olika tips och tricks inom träningen.

Det brukar dock kosta en liten peng för att bli medlem i en crossfitbox men det är oftast mycket billigare än till exempel ett gymkort.

Dessutom är det faktiskt ett billigt pris för att försäkra sig om att man inte skadar sig under sin träning då sådana skador ofta kan bli väldigt långvariga.

Som tidigare nämnt är det absolut bäst att börja med träna med en utbildad tränare så att du lär dig att utföra alla övningar på ett korrekt sätt från början.

Har du dock inte möjlighet till detta kan du istället börja söka runt på internet efter olika grundläggande övningar.

Ett tips om du vill börja lära dig crossfit hemifrån är att titta efter olika instruktionsfilmer på bland annat Youtube då det är mycket enklare att lära sig rätt metod om du samtidigt kan se hur andra utför det.

Annars är det lätt att man börjar göra fel om man bara läser instruktionerna och kanske misstolkar olika tips.

Du behöver alltså inget särskilt mer än bra träningskläder för att komma igång och lära dig crossfit. Vill du så kan du börja redan idag och det bästa är att börja läsa lite hur grunderna fungerar och sedan utgå ifrån det.

Vill du sedan gå vidare med lite mer avancerad träning är det bäst att kontakta en utbildad tränare.

Ska jag träna CrossFit för att gå ner i vikt? Det enkla svaret är ja!

Träningsstilar som  CrossFit är en så kallad högintensiv intervallträning med förkortningen HIIT (high-intensity interval training). Det betyder att du tränar i cykler där träningen ska ge maximalt under en relativt kort period.

Till skillnad från löpning där träningen ger väldigt långsiktiga resultat så ger HIIT-träning resultat redan efter 2-4 veckor beroende på individen som tränar.

CROSSFIT PÅ GOTT & ONT

Varför HIIT fungerar

Den intensiva träningen kombinerar tyngdlyftning och kondition, vilket gör den väldigt effektiv. Ett effektivt träningspass ger bästa resultat för ditt en timmes träningspass.

Du kan bränna mellan tre till fyra gånger så mycket energi under din träning. Genom att lyfta tyngder utmanar du dina muskler och ger dem motstånd. Detta resulterar i slankare, starkare och snyggare kropp.

När du använder vikter under ditt träningspass så ökar fettförbränningen. Muskler behöver mycket energi när du tränar men även när du vilar.

Kroppen fortsätter att göra av med energi även efter träningspasset vilket bidrar till en ökad viktminskning.

Ät rätt mat!

Det ska tilläggas att vid all typ av träning så ska en bra kost vara inräknad. Inget halvfabrikat, bara hemlagad mat med mycket grönsaker, kött nötter och frukt.

Att tänka på kosten är knappast någon typ av diet, det är något som kommer naturligt när du tränar CrossFit.

Du orkar helt enkelt inte om du slarvar med maten. Ät med sunt förnuft, vi vet oftast hur vi ska äta för att gå ner i vikt men vi väljer ofta att inte göra det. Vi slarvar helt enkelt!

Du kommer kanske öka i vikt

Vågen är ett väldigt missvisande verktyg! Det finns en chans att du kommer öka i vikt av din CrossFit-träning. Faktum är att de flesta gör det. Detta beror på att du får mer muskelmassa när du tränar och muskler väger mer än fett! Medan du förlorar fett så vinner du muskler.

Titta på hur du ser ut och hur du mår istället för hur mycket du väger. Du behöver nödvändigtvis inte bli större än vad du är idag, du ka gå upp i vikt och samtidigt bli smalare och snyggare.

I slutändan finns det inget sundare sätt att förlora vikt på än att träna. Det finns inga genvägar till den perfekta kroppen.

Fem sätt att hålla motivationen uppe

Nästan 80 % (gäller USA) av personerna som går med i ett gym väljer att inte återkomma efter de två första veckorna.

Oturligt nog så betyder detta att de har slösat stora mängder pengar och de har inte fått några förbättringar i sina liv. Givetvis varierar denna siffra beroende av gym, tränare, personal och omgivning.

Ett fint och välkomnande gym där personal och gymmare utstrålar positivitet och glädje har betydligt större chans att behålla sina nya kunder.

Trots dessa dystra siffror så ska du inte ge upp! Här listar vi fem sätt för att säkra motivationen och sätt för dig att stanna och trivas på ditt nya gym.

 1. Sätt upp mål!

Denna är given: utan mål finns det ingen anledning att träna, du kommer helt enkelt inte att göra det utan mål.

Det spelar ingen roll hur du sätter dina mål men det viktiga är att du sätter dem.

Sätt dina mål på följande sätt:

 • Mätbara – hur mycket vikt vill du förlora, öka eller lyfta? De dig själv en siffra som du kan sträva efter när du tränar.

 • Rimliga – målet ska vara utmanande men samtidigt genomförbart genom hart jobb.

 • Specifika – var exakt med dina mål. ”Jag vill gå ner i vikt” är inte ett bra mål. Hur mycket vill du gå ner? När ska du ha gått ner dina kilon? Vad är anledningen till detta?

 • Planera – målet ska vara genomförbart och du ska ha en strategi på hur du ska uppnå detta.

 • Träna två eller fem dagar i veckan?

 • Ska du ha en personlig tränare?

 • Vilken typ av träning ska du utföra? Du förstår var jag är på väg med detta. Planera!

 1. Uppskatta förändringen!

Om du besöker ett gym och din inställning är att du inte vill prova något nytt, då kommer du förmodligen inte bli långvarig.

Att upprepa samma övningar om och om igen är tråkigt och det ger inga resultat. Prova nya träningsformer, byt ut övningar, testa även de övningar du inte tycker om och försök att pusha dig själv!

Genom att ofta ändra ditt mönster så håller du kroppen och hjärnan intresserad. Du kommer bli förvånad över hur mycket du är kapabel till!

 1. Socialisera

Människan är social, lär känna personalen, tränarna och andra gymmedlemmar. Genom att göra gymmet till en social plats så känns det mindre jobbigt att åka dit.

Du kommer vilja åka dit oftare för att träffa personerna du känner oavsett vilket pass som väntar dig. Många gånger får man bättre kontakt med människor om man tränar på ett mindre gym med färre medlemmar.

 1. Fokusera på dina känslor

En 20-årig studie visar att människor som fokuserar mer hur de mår än hur de ser ut är mer motiverade över att gå till gymmet.

Detta innebär att du ska fokusera på hur du mår och den positiva känslan som gymmet bidrar till. Mår du bra efter ett pass på gymmet? Bra, fortsätt gå dit!

 1. Välj ett träningscenter eller gym som du tycker om

Detta är något som många missar, att vara i rätt omgivning kan vara en motivation i sig. Med rätt faktorer inblandade så kan du hitta det gymmet som passar dig. Glänsande och dyr utrustning behöver inte ha något med motivation att göra.

Det är människorna som är avgörande. Är de trevliga? Genuina? På riktigt intresserade av att hjälpa dig? Är stämningen dömande eller välkomnande?

Om du inte trivs på ditt nuvarande gym. Byt då till ett annat och känn efter om stämningen är bättre där.

Lycka till och fortsätt håll motivationen upp!

CrossFit träningsprogram – Rich Froning

Rich förklarar att han aldrig har tävlat som en bodybuilder men att han har träna som en i många år. Han startade med CrossFit som ett komplement till sin vanliga träning. Han blev snabbt frälst vid träningsformen och har inte blickat tillbaka.

Du behöver inte vara en CrossFit atlet för att utföra ett CrossFit-pass säger han. Om du är en bodybuilder, en vanlig idrottare eller någon som håller på med fitness, träningen är ett bra komplement för att hålla hela kroppen i trim.

Om du vill komplettera din nuvarande träning med CrossFit så är detta passet perfekt. Det är snabbt, bränner mycket fett, skapar styrka och syreupptagning. Du får även in koordination i passet, vilket är bra att ha i all typ av träning. Och förhoppningsvis lär du dig några nya övningar.

Richs träningspass är utformat för att passa alla. Det är ett CrossFit-inspirerat metaboliskt-koordinations-program. Det är ”push”, ”pull” och kondition.

Träningspasset är simpelt utformat, du behöver inte massa redskap och du kan genomföra passet på mindre än 10 minuter.

Träningen ska vara så snabb och effektiv som möjligt. Det är ingen inplanerad vila mellan övningarna, den vila du får är när du går från en övning till en annan.

CrossFit – Hope Träningspass

Tre rundor av:

 • Burpees
 • 35 kg Power snatch
 • Box jump, 60 cm box
 • 35 kg Thruster
 • Chest to bar Pull-ups

CrossFit-träningspasset Hope är uppbyggt i samma format som Fight Gone Bad. I detta pass flyttar du dig mellan fem stationer och spenderar en minut på varje ställe.

En runda tar fem minuter och du är tillåten att vila en minut mellan varje repetition.

Klockan låter du stå på under hela passet. När du eller er tränare ropar ”rotera” så måste ni förflytta er till nästa station för bästa resultat. Du får en poäng för varje repetition.

Klassiska lyft – Knäböj/Squats

Flertalet av de tunga lyften som man ofta stöter på i styrke- och tyngdlyftning är svåra att utföra och kan medföra skador om de utförs på fel sätt. Lär dig utföra dessa övningar på rätt sätt och öka ditt resultat direkt.

Knäböj Här är en övning som är väldigt lätt att fuska med. Många på gymmet kör jättetungt och utför inte övningen fullt ut. Detta drabbar ingen än dig själv. Det påpekas ofta om skador i knän och liknande för att komma undan att utföra övningen riktigt

Knäböj

Här är en övning som är väldigt lätt att fuska med. Många på gymmet kör jättetungt och utför inte övningen fullt ut. Detta drabbar ingen än dig själv.

Det påpekas ofta om skador i knän och liknande för att komma undan att utföra övningen riktigt.

Kan du på ett snabbt och enkelt sätt gå ur soffan eller hoppa upp på scenen på en nattklubb, då kan du också göra väl utförda knäböj.

Knäböj ser ut att vara en väldigt enkel men det är flera saker du ska tänka på när du utför övningen:

 • Spänn magen
 • Ha tyngden på hälarna
 • Höften skall gå djupare än dina knän
 • Håll rak rygg
 • Dina knän ska placeras rakt ovanför foten och inte gå längre fram än dina tår

Tabata Squats

Tabata är ett begrepp som ofta förekommer inom CrossFit, en intervallmetod som innefattar 20 sekunders intensiv träning följt av 10 sekunders vila och allt detta upprepas åtta gånger.

Som utövare skall du alltså utföra så många knäbäj/squats som möjligt under en 20 sekunders period.

Därefter är det vila i 10 sekunder. Upprepa övningen i åtta individuella ronder. Dina poäng/resultat är den repetitionen där du gjorde minst antal repetitioner.

Om du lyckas göra 12 knäböj under en 20 sekunders intervall så ligger du bra till i träningen. Allt under är ett tecken på att du måste jobba vidare på din teknik och intensitet.

Detta är en övning man ej vill fuska på, den ligger till grunden för din kompletta fysik och dina magrutor. Knäböj är en av de mest effektiva övningarna för att träna bålen. Något som du har nytta av i alla dina övningar.

CrossFits nio basövningar

Här listar vi några av de klassiska basövningarna du kommer att stöta på när du tränar CrossFit.

De nio rörelserna/övningarna är:

 1. Squats – På Svenska känt som knäböj

 2. Front squats – Knäböj med stång på framsidan av kroppen

 3. Overhead squats – Knäböj med stången ovanför huvudet och med uppsträckta armar

 4. Axelpress – Även känd som militärpress och stående axelpress

 5. Push-press – Axelpress där du får ta hjälp av dina ben för att få upp tyngden

 6. Push-jerk – Med hjälp av en explosiv rörelse (stöt) så skickar du stången över huvudet med raka armar

 7. Marklyft – Det är vad namnet antyder, lyft en stång från marken med hjälp av bålen

 8. Sumo deadlift highpull – I stående position hämtas stången från marken och dras sedan upp till hakan

 9. Frivändning – En av de bästa övningarna som tränar hela kroppen

CrossFit träningsprogram – Burn and Firm

Kom i form till sommaren med detta enkla träningsprogram från Fitness Magazine! Huvudtränare Megan May från Reebok CrossFit delar med sig av detta exklusiva träningsprogrammet som hjälper dig forma hela din kropp.

Träningspasset som heter ”The Burn and Firm CrossFit Circuit” innehåller sex enkla övningar som du kan träna hemma.

Övningarna som är inkluderade i passet är: 

 • Dubbel Swing
 • Elevator
 • Turkish Get-Up
 • Power Deck Squats
 • Inchworm to Grasshopper 
 • Handstand Push-Up

Dessa enkla övningar kommer forma dina armar och axlar, ge dig en fast rumpa och aktivera dina magmuskler. Kom ihåg andningen genom hela träningspasset och håll en hälsosam diet för bästa resultat.

Hur fick din tränare den snygga kroppen?

Det är inte ovanligt att vältränade personer får höra ”vilken diet använder DU dig av? Jag vill också följa den och bli lika snygg som du”. Det är ofta tränare som får den frågan då det hör till deras jobb att vara vältränade.

Många tränare ger sig in i det yrket på grund av att de i grund och botten älskar träning och livsstilen som hör till. Personerna som tränas ser ofta upp till sin coach och vill efterlikna han eller henne.

Många tränare har god insikt i kost och träning och väljer därför att äta nyttigt. Vissa följer en strikt kost medan andra bara äter vanligt.

Det är några saker du ska tänka på innan du frågar din tränare om hur han/hon lever för att få den perfekta kroppen…

Genetisk fördel – vissa personliga tränare kan från grunden ha en fördel genom att ha en genetik som ger dem ett försprång i träningen. Självklart är detta inte fallet för alla, vissa jobbar extremt hårt för att få sina kroppar att se ut på ett visst sätt.

De är också människor – även om de oftast äter bra och håller en bra kost så har de givetvis också mat de är extra sugna på.

Din tränare gillar också choklad, bröd, pommes frites, alkohol och annan god och ”syndig” mat. Även om de ser bra ut så fuskar de givetvis ibland!

Han/hon älskar att vara vältränad och hälsosam – detta är något som spelar stor roll i varför många personliga tränare har en bra fysik. De är ju deras passion att ha en vältränad kropp! Allt de gör kretsar kring träning och hälsa.

Om du gillar att träna lika mycket som din tränare så kommer du snart se att du får en lika fin kropp.

Att tänka på för att själv få en fin kropp

Det är dags för dig att börja älska din kropp! Behandla den väl och ät mycket grönsaker. Det spelar ingen roll vilken diet du följer, ät grönsaker för det är något alla är överens om att det är nyttigt.

Ät frukt istället för godis när du får sug efter socker. Se till att få i dig tillräckligt med protein för att bygga muskler och behålla formen.

Sluta äta skräpmat! Som jag nämnde tidigare, din tränare förstår att det är ok att slarva med maten ibland när begäret tar över. MEN, att se snabbmaten som ett alternativ till en riktig måltid är fel.

Att äta snabbmat eller att äta på restaurang ofta leder till ett sämre resultat. De är inte bara transfetter i snabbmat som är farlig, många restauranger har andra saker i maten som du egentligen inte behöver!

Törstig? Drick vatten! Vatten är grunden till ditt välmående och du består själv av 98% vatten. Ge din kropp vad den behöver och drick vatten. Läsk och även juice är fulla av socker.

Personer som får i sig mycket socker kommer inte kunna få en slank kropp. Dryck med hög sockerhalt skapar hunger, blodsockerfall och ökar risken för att få diabetes. Drick vatten!

Älska att träna! Livet är vad du gör det till. Även om du aldrig har idrottat, aldrig tyck om sport eller helt enkelt hatar att röra på dig. Res dig upp och testa! Det är fantastisk kul att vara aktiv och få pusha sin kropp till nya nivåer. Allt i vardagen blir lättare om du motionerar regelbundet.

Hela livet blir lättare helt enkelt. Desto mer du tränar, desto mindre kommer suget efter skräpmat att bli.

Hitta något du tycker om; det kan vara löpning, tyngdlyftning, crossfit eller bara vissa övningar som du tycker extra mycket om. Intala dig själv att det är bra och att du är bra.

Använd positivitet till att övertyga dig själv om att du faktiskt har kul! Om du börjar tro, så kommer det bli sant!

Du kan få en lika fin kropp som din tränare eller någon fitnessprofil som du följer på internet. Eller åtminstone få något i närheten. Det är du som bestämmer hur vägen dit kommer se ut. Jobba hårt, var positiv och ge inte upp!

Undvik att överträna CrossFit

Här listar jag några punkter om överträning samt några råd om vad du kan tänka på för att undvika att träna för mycket.

Du är oftare skadad

Överträning kan i sig leda till seriösa skador på din kropp. Om du fortsätter träna när du är skadad så kan det enkelt leda till något mer alvarligt som tar tid eller i värsta fall, du aldrig blir av med.

Låt säga att du börja känna en stickande känsla i din nedre rygg när du gör en explosiv rörelse, exempelvis burpees. Om du inte tar hand om din kropp och fortsätter lyfta tungt så kommer säkert komplikationer uppstå.

Känner du att kroppen börjar säga ifrån och värk kommer smygande, ta en vecka och vila för att återhämta dig innan du börjar träna igen.

Det är roligt att träna och speciellt i början men tänk på att du inte kan träna varje dag. Minst en dag vila.

Om du har sömnproblem

Om du träna väldigt mycket, låt säga några timmar om dagen. Då borde du enkelt somna när du sedan går och lägger dig. Det är dock inte alltid fallet. Överträning kan få oss så upp i varv att vi inte kan slappna av när vi ska sova på kvällen.

Du ligger kanske och planerar ditt nästa pass, eller sätter mål för nästa vecka i ditt huvud. Allt detta skapar förvirring i din kropp som bara vill slappna av och sova.

Tänk på att inte träna för sent, det är bra om kroppen har någon timme på sig att komma ner i varv innan du går och lägger dig.

Kom ihåg att mellan 7-9 timmars sömn är det kroppen behöver för att fungera optimalt.

CrossFit slutar vara roligt

Det viktigaste är att CrossFit ska vara kul. Men ofta om du har satt specifika mål i ditt huvud som du eventuellt inte uppnår.

Då blir man enkelt besviken och frustrerad. Om du fortsätter träna och inte når dina mål så kan du hamna i en ond spiral.

Var noga med att inkludera träningspass där du inte behöver förbättra dig utan där du bara träna för träningen skull.

Helt kravlöst. Tänk på det som ett trevligt sätt att umgås med dina kompisar och samtidigt få motion.

Planera dina träningspass och håll fast vid planen

Det är lätt att bli frestad av att göra ett nytt pass som din idol nyligen har postat på nätet. Har du redan ett pass inplanerat i din träningsplan, kör då det passet istället.

Var noga med att inkludera hela kroppen i dina olika pass, se till att få så stor variation som möjligt.

Lyssna på din kropp

Det viktigaste av allt är att lyssna på sin egen kropp. Ingen kan den bättre än du! Om du har ont i knäna en låt då bli att springa, har du ont i armarna skippa då de tyngsta armövningarna.

CrossFit som träningsform är simpel att variera. Att veta vart gränsen går är en viktig del i att vara en bra atlet.Ta hand om dig, ha kul och lycka till med träningen!

Lisa Nordén, Triathlet Michel Tornéus, Längdhoppare Mårten Nylén, Personlig tränare och coach Heidi Andersson

Stjärnorna varnar om riskerna med kosttillskott

Behövs kosttillskott?
Det är frågan som många ställer sig. Alla har en kompis som förespråkar proteinpulver, gainers och div andra piller för att nå nya mål.

Ofta med framgångshistorier om hur han/hon ökade 10 kilo i vikt på alla övningar och gick upp tre kilo i vikt på två veckor.

Men utgå från dig själv och tänk efter innan du börjar använda extra tillskott i din kost. I många fall kan de innehålla saker som är farliga för din kropp  och de kan även vara dopingklassade!

Många idrottare använder olika tillskott utan att känna till riskerna. Men det finns en grupp som måste hålla koll på vad de stoppar i sig.

Nu pratar några av Sveriges mest framgångsrika elitidrottare ut om riskerna med kosttillskott och vad de själva gör för att klara sig utan dem.

Kontroll av innehållet i kosttillskott är bristfällig i Sverige. Ibland läser kommunen på burkarna men väldigt sällan görs det några tester på det egentliga innehållet.

Flera idrottare har åkt dit med dopingklassade medel i kroppen efter att ha ätit kosttillskott. Ämnen som ibland inte funnits med på innehållsförteckningen.

Inom elitidrotten är dock majoriteten av utövarna medvetna om denna problematik och undviker sådana produkter helt och hållet. En av de som är noga med vad hon stoppar i sig är triathleten och OS-medaljören Lisa Nordén.

– Jag brinner för en ren idrott på alla sätt och vis. För oss är det ju väldigt viktigt vad vi sätter i oss och vi vet att man klarar sig på en bra kost och rätt mängd vila. I slutändan är det idrottaren som står för prestationen, inte de piller man stoppar i sig.

Trots att Lisa Nordén ägnar sig åt en sport som är väldigt fysiskt krävande tycker hon inte att det finns en acceptans att stoppa i sig tillskott, särskilt sådana som kan innehålla otillåtna substanser.

– I min värld är det väldigt strikt. Alla är ansvariga för vad som finns i deras kroppar och ingen vill riskera att få i sig fel saker. Dessutom finns det inget behov av kosttillskott om man sköter om sin kropp ordentligt, säger Lisa Nordén.

Nu går Svenska idrottsförbundet ut med en film för att uppmärksamma om riskerna som finns med kosttillskott

Även längdhopparen Michel Tornéus medverkar i filmerna. Han delar uppfattningen om att idrottare kan nå sin fulla kapacitet utan tillskott.

– För mig har kosttillskott aldrig varit aktuellt i min träning och jag tror att det tyvärr är en lätt fälla att hamna i för att man tror att att musklerna ska växa och man ska bli bättre.

Filmerna har producerats av Riksidrottsförbundets antidoping avdelning.

 • Medverkande är Lisa Nordén, Triathlet

 • Michel Tornéus, Längdhoppare

 • Mårten Nylén, Personlig tränare och coach

 • Heidi Andersson, Armbryterska

 • Ebba Nyberg, SM medaljör simning och tidigare avstängd för doping

 • Björn Waldebäck, Chefsläkare Sveriges Olympiska kommitté

CrossFit skor för kvinnor

Att hitta rätt skor kan vara en viktig detalj i ditt tränande. När det kommer till CrossFit så är det extra viktigt då skorna ska klara av en mängd olika övningar och påfrestningar.

Här har vi gjort en liten guide på några utvalda skor som passar extra bra för tjejer och för just CrossFit.

När du letar efter ett par skor så behöver du en mångsidig sko som klarar av tunga lyft, löpning och snabba hopp.

Skorna ska ha speciella karaktäristiska drag för att passa optimalt till just din träning. Utgå alltid från dig själv och tänk på vilka påfrestningar som du vill att just dina skor ska klara.

Du behöver även en sko som är skön. Om du tränar 4-5 gånger i veckan så kommer du snabbt inse att du har köpt fel skor om det börjar verka i fötterna eller att det skaver. Låt inte fel utrustning förstöra din träning!

En annan viktig sak är att skorna är slitstarka, du som tränar CrossFit vet att det är ingen jogging tur du är ute på. Det är styrka, snabba hopp och många gånger även utomhus. Dina skor ska klara av lite slitage.

Med detta i åtanke, här har vi listat några skor som vi tycker klara av jobbet. Några riktigt bra crossfit skor för kvinnor. Skorna är tagna från världens största nätbutik Amazon. Dessa är de topp 3 mest populära skorna i kategorin CrossFit.

Merrell BARE ACCESS ARC 2 Running Shoes Womens multi-coloured

 • Outer Material: Manmade
 • Inner Material: Manmade
 • Sole: Gum Rubber
 • Closure: Lace-Up
 • Heel Type: Flat
 • Fit Type: Fits Half A Size Smaller

Merrell BARE ACCESS ARC 2 Running Shoes Womens

 • Cement construction provides lightweight durability
 • Lining treated with aegis antimicrobial solution
 • Outer Material: Manmade
 • Inner Material: Manmade
 • Sole: Gum Rubber
 • Closure: Lace-Up
 • Heel Type: Flat
 • Fit Type: Fits Half A Size Smaller

Inov8 Bare-XF 210 Cross Training Shoes

 • TPU Lacing Support – Offers a more secure stable fit, as well as acting as a rope-guard for climbing.
 • Airmesh Upper – Allows the foot to be breathable, keeping your feet cool in the intensity.
 • Outer Material: Synthetic
 • Tongue Loop – Helps the shoe to be pulled off and on easily.
 • Inner Mesh Lining – Helps the shoe to be more breathable and offers great comfort against the foot.
 • ZERO-DROP – A 0mm drop from heel to forefoot allows for great contact and reflexes, ideal for a range of gym exercises.

#atleter #annie #box #crossfit

#cross-fitbox #crossfit-games

#crossfit-tränare #crossfitövningar

#crossfit-övningar #fitness garret fisher

#gym-göteborg #hälsa #inov8 #inspiration-kondition

#konditionsträning #kost-kvinnor #knäböj

#mat #merrell-modell #motivation #mål

#reebok #skor #skönhet #snygg-kropp #squats

#styrketräning #tabata #thorisdottir

#tre-grundpelare #träna #träna-crossfit

#tränacrossfit #träning #träningsprogram

#viktminskning #överträna #överträning-övningar

MaXimus The GrandMaster Blogg på Substack

Mina världsledade varumärken i begagnade produkter är Technogym, Life Fitness, Precor, Startrac & Cybex

Även om GymPartner främst säljer Ny Träningsutrustning och begagnad Gymutrustning eller helst kompletta Gym så är du välkommen att prova i vår utställning på Nämndemansgatan 17 i Mölndal.

+4676-393 30 57 

maximus@gympartner.nu

GymPartner