Muskelskolan

Muskelskolan är bra att studera lite om du ska börja Styrketräna och vill få en grundläggande förståelse för vilka muskler som till största delen utför övningarna, vilka muskler som assisterar (hjälper till) och vilka som stabiliserar i övningarna.

Muskelskolan och varför ska man träna styrketräning? Att utföra styrketräning i någon form ger stora fördelar. Styrketräning förebygger såväl som bygger upp en optimal allmänhälsa:

 1. Förbättrar muskelstyrkan.

 2. Förbränner fett.

 3. Förbättrar ämnesomsättningen.

 4. Ökar uthålligheten.

 5. Förbättrar insulinkänsligheten

 6. Ökar syreupptagningsförmågan.

 7. Minskar blodtrycket och minskar onyttiga blodfetter.

 8. Bra för leder och motverkar benskörhet.

 9. Ökar den mentala hälsan (minskar oro, ångest och depressioner) mm.

Muskelskolan och varför ska man träna styrketräning?

Alla vet nog vad styrketräning är och dess syfte – att bli större och starkare.

 • För att detta ska ske måste man lägga en väldigt hög belastning eller motstånd på muskulaturen, tillräckligt hög för att den ska vara så kort och intensiv att den blir anaerob och aktiverar de explosiva typ ll fibrerna.

 • Anaerob innebär att de finns ingen tillgång till syre och lagrad glykogen (kolhydrater) får användas som energi, i form av ATP.

 • När man styrketränar musklerna kommer en akut katabolism inverka, dvs. att muskelproteinbalansen blir negativ och muskelmassa bryts ner.

 • På kort sikt, när hjärnan känner av den förändrade kvävebalansen (som kommer från EAA i MP) och lägre Ph värdet kommer den lokalt skicka ut ett hormon som heter IGF-1 hormon som skickar signaler till de stimulerade muskelcellerna att växa.

Och långsiktigt ökar även styrketräning testosteronet vilket också är kraftigt anabolt. När muskelcellerna blir större lagras det in mer energi i form av glykogen i dem och proteiner och man kommer klara av att använda tyngre vikter vid fler repetitioner.

Muskelskolan och Benmuskulaturen

Benmuskulaturen består till stor del utav av framsida lårmuskeln, den spänner sig i knäleden, viker i höftleden, tippar bäckenet framåt och växer svanken.

 • Framsida lårmuskeln består egentligen av fyra muskler.

 • Dessa fyra kallas: M. Vastus medialias, M.Vastus intermedius, M. Vastus lateralias och M. Rectus femoris.

 • De tre första musklerna utgår från lårbenet och den fjärde är placerad framtill av bäckenbenet.

 • Dessa fyra muskler går ihop ovanför knäskålen för att sedan tillsammans gå förbi knäskålen och bindas hop på skenbenets övre del.

 • Inom benmuskulaturen finns också baksida lår som också kan indelas i tre mindre muskler: (M. Biceps Femoris, M. Semimembranosus, M.Semitendinousus).

Dessa har som funktion att böja på benet (flexion i knäleden), och att minska svanken (extension i höftleden)

Klassiska Styrkeövningar som stärker benmuskulaturen:

Knäböj
Benpress
Benspark