Lindome gym och hälsa sökte soffpotatisar – fick träna gratis

I oktober 2021, när pandemin för en kort period gick tillbaka innan den tog fart på nytt, märkte Lindome gym och hälsa av en förändring i kundunderlaget.

Lindome gym och hälsa sökte soffpotatisar – fick träna gratis.

SportGymmet sökte soffpotatisar. Responsen var enorm och en som valdes ut var Anna Modig.

– Förr var det lätt att hitta ursäkter för att slippa träna. Nu är det tvärtom, säger hon.

I oktober 2021, när pandemin för en kort period gick tillbaka innan den tog fart på nytt, märkte Lindome gym och hälsa av en förändring i kundunderlaget.

Lindome gym och hälsa sökte soffpotatisar – fick träna gratis

Lindome gym och hälsa sökte soffpotatisar – fick träna gratis.  SportGymmet sökte soffpotatisar. Responsen var enorm och en som valdes ut var Anna Modig.  – Förr var det lätt att hitta ursäkter för att slippa träna. Nu är det tvärtom, säger hon.  I oktober 2021, när pandemin för en kort period gick tillbaka innan den tog fart på nytt, märkte Lindome gym och hälsa av en förändring i kundunderlaget.

– Det kom fler som aldrig någonsin hade tränat och vi ville att just de skulle känna sig lite extra bekväma, säger Sofi Pinnegård som driver och äger det lilla gymmet på Elementvägen

Tillsammans med några av kollegorna från gymmet började en idé spånas fram. En tanke för att locka fler – och andra än de som vanligtvis hade hittat till lokalen.

– Vi ville nå de som ligger i soffan och varken orkar eller vågar ta sig hit, säger Charlotte Eriksson som är gruppträningsansvarig.

Tolv soffpotatisar per månad

Tolv soffpotatisar söktes via sociala medier. Under tre veckor skulle de få gratis träning, en personlig träningsplan, kroppsmätning och kostråd. Närmare 50 svarade i oktober och fick motivera varför just de skulle bli antagna.

– Första gången var vi tvungna att stänga ansökan. Men det gick så bra att vi har kört en grupp i månaden sedan dess, säger Charlotte Eriksson.

– Och det kommer vi fortsätta med, säger Sofi Pinnegård.

Ansökan från en soffpotatis

”En dag stod den där, så mjuk, så bred, det var lätt att bli förälskad. Men nu har det gått överstyr. Jag måste bryta min relation till denna soffa och skaffa mig en ny dejt.

En fräsch sådan. Som gör att jag kommer ut mer. Inte bara ser samma väggar, samma man, samma barn, samma soffa.

Behöver fly hemmet lite på dessa nya dejter, få ny kraft och energi att lägga på mig själv och sedan i tur min man och mina barn. Så snälla gå på dejt med mig?

Men med gratis-träningen har krav också ställts. Minst tre gånger i veckan ska soffpotatisarna delta i gruppträning, annars går platsen över till någon av de många andra som sökt.

– Kommer de inte skickar vi mejl och frågar var de är. Grejen är ju att man aldrig ångrar ett träningspass efteråt, säger Sofi Pinnegård.

Kom långväga ifrån

I de första grupperna, innan Lindome gym och hälsa korrigerat spridningen av sina sociala medier, visade sig soffpotatisarna inte bara komma från Lindome, Kållered och Mölndal utan även från Kungälv, Torslanda och Varberg.

Efterhand har avgränsningen snävts av. Och efter genomgångna soffpotatisveckor har den stora merparten valt att fortsätta ta sig till träningslokalen.

– Kanske inte de som kom längst ifrån men resten har valt att fortsätta här. Det känns fantastiskt bra, säger Sofi Pinnegård.

Lindome gym och hälsa sökte soffpotatisar - Fick motiverade nya kunder

Friskvårdsanläggningen som har gym, gruppträning, uteträning, massage, kinesologi och laserbehandling fick många nya kunder, som leds av äldre instruktörer som vet hur det är att börja träna när man varit helt ur form.

Oftast är det bara att börja Träna musklerna som är rena hälsokuren enligt ny forskning och det räcker med 2 x 30 minuter i veckan.

Träning är verkligen rena hälsokuren enligt en ny studie från Japan som visar hur muskelstyrka kan minska risken för en rad sjukdomar med 20%.

Det motverkar inflammationer i kroppen, stärker skelett och leder och ökar ämnesomsättningen.

Gick inte komma undan

En av soffpotatisarna var Anna Modig från Kållered. Hon hade tränat tidigare men hamnat i en längre passivitet i samband med utmattning och påföljande sjukskrivning.

– Jag hade sett inlägget i mitt Facebookflöde och sa till min sambo att om det kommer upp igen ska jag söka. Sen tog det en vecka och så kom ett nytt inlägg. Då sa sambon ”sök nu då”. Det gick liksom inte att komma undan, säger Anna Modig.

Hon kom med som en av tolv i den grupp som startade i november. Även om det inte är särskilt långt mellan Heljered och Elementvägen så har Anna andra gym på närmare håll.

– Jag hade nog inte känt mig lika bekväm att gå till ett större gym. Här fanns det fler som var i samma situation som jag.

Hur var känslan att ändå ta klivet in första gången?

– Egentligen var det inga konstigheter. Vi var alla lika bortkomna. Visst var det en spänning innan mätningen men där och då fick jag svart på vitt att nu är det dags att göra något åt det. Och det sociala man får har varit jätteroligt.

”Kan bli ett karriärbyte”

Soffan och tv:n byttes ut mot yoga, konditionstabata, pilates och release, en variant av qigong. Annas muskelmassan har ökat, konditionen likaså och hon känner sig lättare i kroppen.

– Förr var det lätt att hitta ursäkter för att slippa träna. Nu är det tvärtom. Om jag inte kan gå på ett pass så känns det inte alls bra.

Och efter Anna Modigs långa sjukskrivning har gymmet blivit något mer än bara en plats för träning.

– Jag jobbade tidigare på en lunchrestaurang men jag har precis börjat arbetsträna här. I höst startar en utbildning till hälsocoach som jag tittat på, det kanske kan bli ett karriärbyte.